Jaar 3,  Profilering

Wat ik wil worden? Schrijver!

Het derde jaar stond in het teken van profilering. Dat houdt in dat ik moest uitvogelen wat voor journalist ik wil worden. Eigenlijk wist ik dat al voordat ik aan de opleiding begon. Ik wil schrijven.

Mensen

Maar waarover wil ik schrijven? En in welke vorm? Dat wist ik natuurlijk nog niet. Daar ben ik dit jaar achter gekomen. Ik merk dat ik graag over maatschappelijk thema’s schrijf. Ik ben geïnteresseerd in mensen en alles wat daar mee te maken heeft. Daarom dat ik in het laatste project voor de spotlight mensen heb gekozen. Ik vind het belangrijk dat iedereen gelijk wordt behandeld. Als journalist en schrijver wil ik mij daarvoor inzetten. Hoe? Door erover te schrijven. Door mensen bewust te maken over wat er in de wereld gebeurt. De onderwerpen waarover ik dit jaar heb geschreven liggen dichtbij mij en ik merk dat ik op die manier echt de dingen opschrijf die belangrijk vind. Ik heb nauwelijks iets dit jaar geschreven wat ik niet leuk vond of geen interesse in had. Daardoor weet ik zeker dat journalistiek helemaal bij mij past.

Longreads en boeken

Het beviel mij heel goed om longreads te schrijven. Daarom wil ik dit in de toekomst vaker doen. Ik wil narratief blijven schrijven en in een longread kan je dat combineren met ‘informatief’ schrijven. Daarnaast zijn er ook nog kansen als journalist om een boek te schrijven. Denk aan Joris Luyendijk en Rob Wijnberg die boeken hebben geschreven. Het is nog steeds een droom van mij om een boek uit te geven. Tijdens de minor creatief schrijven, kregen we een gastcollege van Marian Donner. Zij had meerdere fictieve boeken geschreven, maar die werden niet goed ontvangen. Pas toen ze een non-fictie boek uitbracht, werd ze populair. Daar liggen wellicht meer kansen dan bij fictieboeken. Toch wil ik beide blijven doen.

Annejet van der Zijl is voor mij ook een voorbeeld. Zij combineert narratief schrijven met waargebeurde verhalen uit het verleden. Zo schreef ze Sonny Boy en De Amerikaanse prinses.

Werkveld

Anderhalf jaar geleden sprak ik met Milou Deelen. Zij is freelancejournalist en schrijft voor onder andere: LINDA.meiden, Vice, Grazia en VIVA (is gestopt). Ik kijk echt tegen haar op. Ze schrijft voor bladen die ik heel graag lees en schrijft over onderwerpen die ik ook interessant vind. Denk aan racisme, gelijkheid en seksisme. In de toekomst zou ik heel graag in haar schoenen willen staan. Daarom wil ik mij blijven profileren en me steeds meer in bepaalde onderwerpen verdiepen. Misschien wil ik na deze opleiding verder studeren, om nog meer kennis te verwerven. Ik denk dat ik daar als schrijver profijt van krijg.

Toch moet ik realistisch blijven. Daarom denk ik dat ik vooral moet blijven oefenen met schrijven. Zodat ik op een gegeven moment zo goed ben, dat ik voor grote bladen of kranten mag schrijven. Ik denk dat ik in de toekomst nog niet meteen kan doen wat ik het liefste wil, maar dat ik ergens anders moet beginnen. Denk aan een krant of lokaal medium als indebuurt. Misschien word ik eerst wel tekstschrijver? Ik weet dus dat ik schrijver wil worden en me bezig wil houden met maatschappelijke thema’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *