Jaar 2,  Vrije Ruimte

Iris: ‘Het lijkt me eng om de controle te verliezen’

Iris Wolfkamp (18) is net begonnen met haar opleiding psychologie aan de universiteit van Tilburg. Ze zit bij een studievereniging en geniet nu al volop van het studentenleven.

“Ik vind Tilburg een ontzettend leuke stad om te studeren. Dit heb ik wel gemerkt tijdens het uitgaan en de borrels van mijn studievereniging. En ja, bij die activiteiten komt alcohol kijken. Al mijn vrienden drinken en zover ik weet is het de norm om te drinken als student. Hier val ik enigszins buiten, maar ik voel me niet buiten gesloten. Ik heb nog nooit alcohol gedronken en heb ik hier op moment ook geen behoefte aan. Ik zie namelijk niet in waarom wél zou drinken. Drank kost veel geld en is slecht voor je gezondheid. Ik wil niet helemaal de controle verliezen. Niet meer weten wat je die avond hebt gedaan lijkt me verschrikkelijk. Het is wel lastig om altijd te moeten uitleggen dat je niet drinkt. Mijn vrienden weten het nu wel en accepteren het ook volledig. Ik doe gewoon mee met drankspelletjes.”

“Ik zie geen meerwaarde in het drinken van alcohol.

“Het is wel lastig om nieuwe mensen uit te leggen dat ik niet drink. Vaak proberen ze me toch over te halen om te drinken maar ik hou absoluut voet bij stuk. Mij krijg je echt niet overgehaald om toch te drinken, als nieuwe mensen dit niet kunnen begrijpen dan hoef ik ook niet met ze om te gaan. Ik vermaak me goed zonder alcohol. Als de mensen om me heen dronken zijn ga ik eigenlijk een beetje met ze mee. Ik gedraag me losser en de volgende dag heb ik geen last van een kater. In mijn ogen zijn dat allemaal voordelen van niet drinken. Als het gezellig is tijdens het uitgaan hou ik het makkelijk vol tot een uur of vijf ’s nachts. Ik ben dan wel de enige die niet drinkt, gelukkig heb ik wel vriendinnen die ook niet zoveel drinken, dit vind ik prettig. Dan sta ik er toch niet helemaal alleen voor tussen dronken mensen. Voor sommige ben je pas echt een student als je je graag bezat. Maar ik drink niet en ik ben toch écht een student.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *