Jaar 2,  Vrije Ruimte

Imane: ‘Vrienden van mij worden afhankelijk van alcohol’

Imane Farahi (25) studeert in deeltijd Creative Business in Amsterdam en drinkt al haar hele studententijd geen alcohol. Dit komt omdat ze islamitisch is.

“Ik ben al een tijdje student en ik drink geen druppel alcohol. Voordat ik Creative Business in Amsterdam ging studeren heb ik eerst een aantal andere studies geprobeerd. Tijdens mijn studie aan de kunstacademie in Utrecht ging ik met vrienden weleens uit, terwijl ik dus niet drink. Ik ben islamitisch en het is voor mij verboden om te alcohol te nuttigen. Volgens Allah zou het ervoor zorgen dat het je beïnvloedt wie je bent. Er was voor mij een drempel om überhaupt te beginnen aan alcohol en dat heb ik dus niet gedaan. Destijds heb ik het een paar keer geproefd, maar ik vind het totaal niet lekker. Als ik geen moslim was -en er geen drempel was- had ik nu wél alcohol gedronken.”

“Omdat ik nooit ben begonnen met het drinken van alcohol, weet ik ook niet wat ik mis”

“Echter ken ik islamitische mensen die wel alcohol drinken. Dit is hun eigen keuze. Mijn vrienden zijn het gewend dat ik niet drink. Als ik nieuwe mensen leer kennen en ze vertel dat ik liever een colaatje heb, stromen de vragen binnen. Keer op keer moet ik uitleggen waarom ik niet drink. Ik moet eerlijk zeggen dat ik uitgaan niet altijd leuk vind. Mensen veranderen als ze alcohol op hebben en naarmate de avond vordert heb je steeds minder aan ze. Ooit ben ik tijdens een feestje lastiggevallen door mannen die te veel op hadden. Ik vind het klaarmaken voor het uitgaan leuker dan het uitgaan zelf. Dat ik islamitisch ben, is niet de enige reden dat ik geen alcohol drink. De gevolgen van alcohol zijn namelijk erg schadelijk voor je. Dit is in principe al te merken aan de kater die er de volgende dag aan overhoudt. Je lichaam geeft aan dat alcohol niet goed voor je is. Ik heb geen drank nodig om het gezellig te hebben. Daarnaast merk ik dat vrienden van me er haast afhankelijk van worden. Zij hebben het wel nodig om een leuke tijd te beleven. Ik ben blij dat ik daar geen last van heb en Ik heb niet het idee dat ik iets mis.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *