Jaar 2,  Vrije Ruimte

Daniel: ‘De bob zijn vind ik totaal niet erg’

Daniel Vischjager (19) studeert journalistiek in Utrecht en woont in Amsterdam.

“Omdat ik niet drink vermijd ik drukke feestjes en uitgaan. Ik hoef geen mensen om me heen die stom dronken zijn. Omdat ik de enige ben die niet drinkt of een pilletje doet, is de lol op een feestje er voor mij zo af. Als ik met vrienden afspreek doe ik dat veel liever bij iemand thuis en met niet te veel mensen. Op de middelbare school ben ik wel in situaties geweest waar mijn vrienden heel dronken waren. In eerste instantie vond ik dat wel grappig, maar al gauw had ik door dat ik niets toevoegde op zo’n feestje. Naar mijn mening had ik veel beter thuis kunnen zitten.”

“Naast dat ik geen alcohol drink voel ik mij wel een ‘typische’ student.

“Ik kom niet graag op plekken waar veel wordt gedronken, omdat je met dronken mensen geen normaal gesprek kan voeren. Hierdoor verveel ik me snel. Ik heb dan ook niet het idee dat ik iets mis als ik er niet bij ben. Mijn vrienden snappen het dat ik niet graag naar feestjes ga en ik voel me niet buitengesloten als ze me niet mee vragen. Waarom ik niet drink? Ik vind het oprecht niet lekker. Ik heb verschillende drankjes geprobeerd, maar niks spreekt mij aan. Daarnaast besteed ik mijn geld liever aan iets anders. Ook ben ik vaak met de auto, dus dan is het natuurlijk niet handig als je alcohol drinkt. Ik ben vaak de bob, als vrienden uit Utrecht ’s avonds laat nog naar Amsterdam moeten, pik ik ze graag op. Ik vind rijden hartstikke leuk dus voor mij is dat geen probleem. Dat studenten alcohol drinken wordt vaak als de norm gezien. Het is net een ongeschreven regel. Neem bijvoorbeeld de introductieweek van een studie, het is niet erg als je niet drinkt maar het wordt wel als normaal gezien als je drinkt. Ben je dan niet normaal als je geen alcohol drinkt? Ik vind het jammer dat drinken als de norm wordt gezien.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *