Jaar 2,  Vrije Ruimte

Ariënne: ‘Als het trainingsseizoen begint, is alcohol uitgesloten’

Ariënne Dijkstra (18) studeert geneeskunde in Groningen. Naast haar normale schoolleven zit ze bij een roeivereniging en traint ze zo’n 6 tot 8 keer per week.

“Ik leef in bepaalde opzichten een heel ander studentenleven dan ‘normale’ studenten. Ik besteed namelijk veel tijd aan roeien. Zo’n acht keer in de week ben ik aan het trainen.
Ik zit in een wedstrijdteam en we hebben met z’n allen afgesproken dat we geen alcohol drinken. Dat is dus de reden dat ik een groot deel van de tijd niet drink. De studentenvereniging heeft onder andere olympische roeiers als leden, zij nuttigen sowieso ook geen drank. Het is dus niet vreemd dat je bij de vereniging zit en niet drinkt. Ik denk dat dat uitzonderlijk is, omdat bij de meeste studentenverenigingen het juist normaal is om alcohol te drinken. Het trainingsseizoen start op 21 december. Vanaf dat moment mag je dus niet meer drinken, dit vieren we uitgebreid. Je wordt gedoopt en er vinden nog andere tradities plaats. Het is een officieel moment. In het begin van het seizoen vind ik het juist makkelijk om niet te drinken, pas later in het jaar als het mooi weer is, krijg ik er moeite mee. We zijn allemaal heel gemotiveerd, waardoor ik het niet erg vind om een biertje of wijntje te laten staan. Ik vind het niet erg dat ik geen alcohol mag drinken. Je kiest er namelijk zelf voor. Je krijgt geen straf als je het wel doet, het is een onderlinge afspraak. Er hangt een soort sociale controle. Neem je het wel, dan zie je dat terug in je resultaten.”

“Ik ben niet de enige van de studentenvereniging die niet drinkt.”

“Ik zou niet kunnen indenken dat ik zoveel train, wedstrijden roei en daarbij alcohol zou drinken. Tot nu toe heb ik twee wedstrijden geroeid, de eerste waren de Nederlandse kampioenschappen indoor roeien en de tweede waren de landelijke winterwedstrijden.
Hoewel ik het in het algemeen niet erg vind om niet te drinken, mis het weleens tijdens sociale situaties. Als het trainingsseizoen afgelopen is vieren we dat ook met een groot feest. Je mag dan gewoon weer alcohol drinken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *