Jaar 2,  Vrije Ruimte

Cas: ‘Mensen hebben er begrip voor dat ik geen alcohol drink’

Cas van Asseldonk (21) studeert journalistiek op Fontys Hogeschool in Tilburg. Hij heeft nog nooit alcohol gedronken.

“Als student zijnde ben ik niet zo vaak in de kroeg te vinden. Toen ik anderhalf jaar geleden mee ging met mijn introductiekamp heb ik me daar ontzettend vermaakt, echter sloeg ik de kroegentocht over. Dit komt voornamelijk omdat ik geen alcohol drink. Ik heb een chronische darmontsteking, hier slik ik medicijnen voor en dat gaat niet samen met alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat de medicijnen minder effectief zijn en daarom drink ik het ook niet. Uitgaan in de stad vind ik niet leuk. Ik ben wel eens uitgegaan, maar dan was de conclusie achteraf altijd dat ik ook best thuis had kunnen zitten. Het is niet helemaal mijn ding en omdat ik de hele tijd nuchter ben, vind ik het vooral ongemakkelijk. Ik vraag me dan altijd af wat ik moet doen in een club of bar. Naar feestjes van vrienden ga ik wel, bijvoorbeeld naar verjaardagen. Hier komt ook alcohol bij kijken, maar omdat ik iedereen ken voel ik me beter op mijn gemak. Ik heb alcohol nog nooit geprobeerd omdat ik sinds mijn achtste al medicijnen slik. Nu wil ik het al helemaal niet proeven, omdat ik bang ben dat ik het lekker ga vinden. Ik wil liever helemaal niet weten hoe is om te drinken, dan dat ik het probeer en het vaker wil terwijl dat niet mogelijk is. ”

“Als ik de reden vertel dat ik geen alcohol drink, begrijpen mensen dit meteen.”

“Ik ben wel nieuwsgierig naar alcohol. Ik zou best willen weten hoe whisky smaakt. Als mijn vrienden veel drinken op een avond waar ik bij ben, dan voel ik mij verantwoordelijk voor hen. Ik ben degene die ze water biedt en af en toe aangeeft dat het niet handig is om dat ene biertje nog naar binnen te gieten. Mensen zijn in eerste instantie verbaasd als ik ze vertel dat ik geen alcohol drink. Ze zijn meteen nieuwsgierig naar de reden. Als ik aangeef dat ik niet drink vanwege medicijnen, is daar veel begrip voor. Dat is voor andere studenten die niet drinken wellicht anders. Mensen proberen mij niet over te halen om toch te drinken vanwege mijn ziekte. Als ik niet mee naar de kroeg ga, wordt er niet lullig op gereageerd. Of ik in de toekomst ooit ga drinken? Ik denk het niet. Ook al krijg ik andere medicijnen waarbij het misschien wel mag, ik wil me nu geen valse hoop geven door over de toekomst te fantaseren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *